Εκτός από το γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα με άπλετο ήλιο και επομένως μπορούμε να το εκμεταλλευόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και να μην ξεχνάμε να σβήνουμε τα φώτα μόλις βγαίνουμε από ένα δωμάτιο (όπως μας έλεγαν οι γονείς μας μια ζωή), υπάρχουν μερικά ακόμα χρήσιμα tips για να κάνουμε το σπίτι μας πιο ενεργειακά αποδοτικό.
Tip #1: Απομόνωση χώρων που δεν χρησιμοποιούμε
Ξεκινάμε με μια πολύ απλή αλλά σημαντική συμβουλή: Κλείνουμε τις πόρτες σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε και σταματάμε τη θέρμανση σε αυτά. Έτσι, διατηρούμε τη ζέστη στους χώρους που πραγματικά χρειαζόμαστε και αποφεύγουμε τη σπατάλη ενέργειας.
Tip #2: Στεγανοποίηση παραθύρων και πορτών
Οι χαραμάδες στα κουφώματα επιτρέπουν τη διαρροή θερμότητας. Μπορούμε να τοποθετήσουμε μονωτικές ταινίες στις πόρτες και τα παράθυρα ή ακόμα και χοντρές κουρτίνες, που μειώνουν σημαντικά τις απώλειες θερμότητας.
Tip #3: Σωστή χρήση θερμαντικών σωμάτων
Είναι καλύτερο να αποφεύγουμε να τοποθετούμε έπιπλα ή καλύμματα μπροστά από τα σώματα καλοριφέρ, καθώς έτσι μειώνεται η απόδοσή τους. Επιπλέον, καλό είναι να τα καθαρίζουμε τακτικά από τη σκόνη για να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.
Tip #4: Ρύθμιση θερμοστάτη και έξυπνη χρήση κλιματισμού
Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, διατηρώντας τη θερμοκρασία σταθερή. Το χειμώνα, οι 19-21°C θεωρείται η ιδανική θερμοκρασία για το σπίτι. Επίσης, τις ώρες που λείπουμε, μπορούμε να χαμηλώνουμε τον θερμοστάτη ή να σβήνουμε εντελώς τη θέρμανση.
Tip #5: Αποδοτικότερη χρήση ηλεκτρικών συσκευών
Αποφεύγουμε να αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (standby). Η κατανάλωση ρεύματος συνεχίζεται ακόμα και όταν είναι "σβηστές".
Ρυθμίζουμε το ψυγείο στους 3-5°C και την κατάψυξη στους -18°C. Επίσης, ελέγχουμε τα λάστιχα στις πόρτες τους για να μην υπάρχει απώλεια ψύξης.
Ακόμη, πλένουμε τα ρούχα σε χαμηλές θερμοκρασίες (30-40°C) και προτιμάμε φυσικό στέγνωμα αντί για στεγνωτήριο.
Tip #6: Έξυπνη χρήση φούρνου και κουζίνας
Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι συστήνεται να κλείνουμε τον φούρνο 10-15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που υπάρχει αρκεί για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε καπάκια στα μαγειρικά σκεύη και χύτρα ταχύτητας για πιο γρήγορο μαγείρεμα. Τέλος, φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε μάτια κουζίνας ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους.
Tip #7: Εγκατάσταση λαμπτήρων LED
Οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν έως και 80% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες και διαρκούν πολύ περισσότερο, οπότε είναι καλό να τους προτιμάμε. Εξάλλου, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ακόμα καλύτερο από τους απλούς λαμπτήρες, ενώ υπάρχει και μεγάλη ποικιλία σε σχέδια πλέον.
Tip #8: Σωστή χρήση του ηλιακού (και ηλεκτρικού) θερμοσίφωνα
Αν έχουμε ηλιακό θερμοσίφωνα, προτιμάμε να χρησιμοποιούμε το ζεστό νερό τις ώρες που έχει περισσότερο ήλιο. Αν πάλι έχουμε ηλεκτρικό, τον ανάβουμε μόνο όταν τον χρειαζόμαστε και όχι για πολλές ώρες συνεχόμενα. Σε όλους μας έχει συμβεί να ξεχάσουμε ανοιχτό τον θερμοσίφωνα μια φορά, αρκεί να μη γίνεται συνήθεια.
Tip #9: Τοποθέτηση θερμοστατικών βαλβίδων στα καλοριφέρ
Οι θερμοστατικές βαλβίδες στα καλοριφέρ επιτρέπουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά. Αντί να λειτουργούν όλα τα καλοριφέρ στο ίδιο επίπεδο θέρμανσης, οι βαλβίδες ρυθμίζουν αυτόματα τη ροή του ζεστού νερού, μειώνοντάς την όταν ο χώρος φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Έτσι, δεν σπαταλάται ενέργεια για περιττή θέρμανση και κάθε δωμάτιο παραμένει τόσο ζεστό όσο χρειάζεται.
Tip #10: Επένδυση σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές
Όταν αντικαθιστούμε ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε εκείνες με υψηλή ενεργειακή απόδοση (ενεργειακής κλάσης Α++ ή Α+++). Αν και έχουν μεγαλύτερο αρχικό κόστος, εξοικονομούν σημαντικά ποσά σε βάθος χρόνου.
Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα, μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας, να εξοικονομήσουμε χρήματα στους λογαριασμούς και να συμβάλουμε σε ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον!
Στο Polikatikia.gr μαθαίνεις χρήσιμες πληροφορίες για όλα τα θέματα που αφορούν στο σπίτι σου. Μείνε συντονισμένος!